Ауторство

Већина текстова на блогу су ауторски и објављени, задржавам сва АУТОРСКА ПРАВА над њима, МОРАЛНА И ИМОВИНСКА!

петак, 26. јул 2024.

Савремени српски ратови

     Српски је народ, кроз векове, прошао кроз многе битке, уз поразе или победе, али из сваке битке је излазио поносно, уздигнута чела. Такође, кроз историју видимо да је Србин много пута ратовао против Србина дакле, против себе. Један од примера је борба партизана против четника у Другом светском рату. У оваквим случајевима, Србин је увек бележио победе, не схватајући да су те победе заправо порази, српски порази. Срби су једини народ на свету који могу себе победити а да, при том, од себе не могу изгубити (бар тако мисле)!
     У новијем добу, Србин и даље не може да се ослободи терета ратовања. Као да му је ратовање богомдано, прерасло у навику, обавезу. Што је најопасније, та врста ратовања се свела на ниво грађанског рата, дакле по градовима жиром Србије. Током осамдесетих, у књигу историје, на велика врата улазе ратови за зејтин, кафу, шећер, детерџент. У другој половини те деценије, склопљено је примирје да би само пар година након примирја започео један нови, свеопшти рат, рат за сваки артикал. Крварило се за месо и месне прерађевине, млеко, сиреве, хигијенске потрепштине (па и за улошке - крвопије), вегету, жвакаћу гуму. По природи, за бојно поље су биране продавнице мешовите робе које би се у новонасталој ситуацији могле звати: "Бивше продавнице мешовите робе".
     Током даље историје, бележи се нови рат, рат за гориво! Редови, канте, канистри, флаше, ланци, безбол палице... Овај пут, бензинске станице као бојно поље. После тога следи рат са Бугарима, Румунима, Македонцима, Албанцима... Ратовало се за сваку кап бензина. Кап крви је вредела мање од једног октана.
     Све што дође, кажу, мора и да прође... Можда за неке друге народе, за Србина не! Рат му је у крви и то онај одбрамбени. Никада Србин није започео рат, ратовање му се наметне као што се потреба за јелом наметне гладноме или вода жедноме. А Србин једва чека да дође неки ред како би стао у њему, спреман да кидише...
     Друга и трећа деценија другог миленијума је изнедрила нове ратове, погубне по Србина. Србин више нема снаге да главу држи поносно, усправно. Али држи се гордо и поред тога што и даље ратује, с том разликом што почиње да губи битке! Огромни губици у српским редовима, забележени су у биткама код Икее и Роде, а катастрофалан пораз српском живљу нанесен је у бици, прса у прса, код Лидла. Порази се огледају у томе што је српски народ, у тим задњим биткама, дубоко клонуо духом и предао се помами, коју одликују јагма, отимање, грабеж, пљачка и општа гурњава да се што пре приграби некаква небитност. 
     Србље упада у хоризонт догађаја (одакле нема назад), те оваквим понашањем прихвата ново друштвено уређење које се зове Материјализам!

петак, 19. јул 2024.

Не, пријатељу

Не, пријатељу,
не иде то тако.

Не можеш ти рећи:
"Слушај, да ти испричам ово".
И причаћеш Јово наново
или ћеш бар покушати.
А ја ћу те слушати.

Не питаш ме,
имам ли времена да те слушам.
Не питаш, имам ли воље
да због тебе ангажујем
чекић, наковањ и узенгију.

Е, мој пријатељу
не питаш оно најбитније:
Имам ли Ја потребу
да некоме поверим своје
недаће, муке, искушења...
Имам ли жудњу 
да ме неко послуша
бар на трен само?
Да упозна моја хтења!

Не, пријатељу,
Не иде то тако

Све је кренуло наопачке, 
читав свет се изобличио.
А питаће нас млади нараштаји
На шта је то свет раније личио?

А ми... ми ћемо остати неми.
Нећемо знати шта да кажемо
осим да децу своју лажемо,
и то само зато што су једни причали
док су други мишљу лутали
све видели и чули а ипак, ћутали.

Причање није баш свакоме дато
Њиме понављаш оно што већ знаш.
Не каже се узалуд  да ћутање је злато.
Тек ћутњом можеш слово научити ново.

Зато те питам, пријатељу мој,
можеш ли Ти некога саслушати
да ти се исповеди грешна душа,
или ћеш и даље вребати жртву,
од које ћеш тражити да те слуша?

Не, пријатељу!
Непријатељу,
не иде то тако.

среда, 17. јул 2024.

Изузетак

- Зашто све то трпиш од њега? Вређа те, чупа ти косу, штипа... Шамара те! Реци ми да разумем, зашто трпиш?
- Знаш како, ја од њега имам све што ми треба. Купује ми гардеробу, обућу, накит. Купује најскупљу шминку, плаћа фризуре. Изводи ме на вечере. Као што видиш, имам све.
- Имаш све што ти треба?
- Да, тако је. Имам све.
- Слушај, мени се не тиче твој приватан живот, живот са њим. Ја само желим да схватим нешто што никако не могу да разумем.
- Шта то?
- Ево, овако. Хајде да кренемо редом. Гардероба! Зар ти немаш никакву другу гардеробу, неку старију?
- Имам ја гардеробе на тоне, али све је то демоде, знаш.
- Како, демоде? Данас не постоји демоде, бар што се облачења тиче. И сама кажеш да имаш толико гардеробе а, с друге стране, желиш још, и још...
- Па, пријатан је осећај када улетиш у ново перје. Људи те гледају, завиде ти... будем примећена, разумеш?
- Добро, а ово за шминку... 
- Шта за шминку?
- Па, то, мислим... Ти си природно лепа, теби не треба никаква шминка. Ти шминком само можеш да наружиш оно што ти је мајка природа дала.
- Ви, мушкарци, изгледа да никада нећете разумети женску логику.
- Зар гардероба, шминка, накит, обућа, вечере... то је све што ти треба у животу? Зар је твој живот саздан само од тих ствари?
- Не разумем те. А шта ми друго још треба? Добро, има ствари које ми тренутно недостају али биће. Путовања, рецимо, планинарења...
- Чекај, мало. Зар си ти спремна да због тих ствари трпиш бруталност од њега? Због показивања себе... Ти дакле, због других људи трпиш сва та психо-физичка понижења? За мрвицу задовољства ти дајеш грумен своје части, одричеш се достојанства, трпиш бол, понижење.
- Да ли су сви мушкарци глупи или си ти неки изузетак?
- Изгледа да сам ја изузетак, како кажеш.