Ауторство

Већина текстова на блогу су ауторски и објављени, задржавам сва АУТОРСКА ПРАВА над њима, МОРАЛНА И ИМОВИНСКА!

уторак, 2. новембар 2021.

Здрава погача од спелтиног и хељдиног брашна

Састојци:

- 1 чаша од 200мл спелтиног брашна
- 1 чаша од 200мл хељдиног брашна
- 1 касика јечменог брашна
- пола кашичице соли
- 2-3 кашике маслиновог уља
- око 150 мл воде
- семенке сунцокрета, бундеве, лан,сусам
* * *
- пола прашка за пециво
- пола кашичице соде бикарбоне

1 - Припрема:
Помешати брашна, со, семенке (по жељи), додати уље па потом воду и све добро измешати и оставити да одстоји најмање 6 сати а најбоље преко ноћи. Најбоље је хлеб ''замесити'' увече и ујутру пећи. У овај хлеб додати касику јечменог брашна а ви можете и неко друго које имате (кукурузно), мада може и само спелтино и хељдино. Ако се питате зашто додати само једну кашику јечменог брашна да знате да је због тога сто ово брашно не садржи глутен и ако се дода у већој колишини хлеб се мрви.

2 - Наставак:
Када је тесто одстојало додати прасак за пециво и соду бикарбону и све лепо измешати варјачом а можете и миксером јер је теже за мешање.

3 - Печење:

Ирушити у калуп за хлеб обложен папиром за печење па мокрим рукама поравнати хлеб и посути семенкама по зељи. Пећи у рерни на 200°Ц отприлике 1 сат али зависи од рерне. Хлеб обавезно прекрити папиром за печење када га стављате у рерну да би корица била лепа.

4 - Препорука:
Када се хлеб испече увити га у чисту крпу и оставити тако да се охлади. На тај начин се из хлеба извуче сва влага и не буде мокар кад га сечете и једете.

Нема коментара:

Постави коментар